2 Aralık 2011 Cuma

Soba devri çocukları K.Ö 1900

Bu sabah uyanıp üşüyünce önce polar hırkamı giydim, kettle a tıkladım,sonra daha yakın zamanda uzun uzun telefonda konuştuğumuz sobalı evlerde geçen çocukluklarımızı anımsadım gülümseyerek:)

Önce sobalarımız ve aklıma getirdikleri geçti gözümün önünden resimlerini bile bulana kadar canım çıktı tarihi bir yazı bu ileride soba tanıyan çocuk ve soba kalmayabilir arşiv niteliğinde bir içeriğe tanıklık etmektesiniz öhömm:)

İlk hatırladığım yuvarlak ağzı yandan bi kömür sobamız vardı odun da atılıyodu üstteki halkaları kaldırıp maşayla:S
Onun  resmini bulamadım:(
2.si kare gaz sobasıydı kısa süre sonra yine oduna geçiş yapmıştık.
3.sobamız her sobalı evde kalorifer muamelesi gören en prestijli soba gazlı vezüv dü resmini de buldum:D
Kömürlük vardı bazı evlerin minik bi odası yani,böyle evler lüks sayılırdı bodruma anahtarla inilen evlere nazaran..neyse kocaman bi gaz bidonu vardı orda çeşmeli yan ve gidip doldururdum ben de arada..bir gün eve geldim annem evde yok ev buz gibi hemen yaktım birkaç kibrit atardınız gazı açıp sonra kısardınız oda ısınınca biraz,yokca şu minik camı is olurdu  o arada karşı komşu telefonu çaldırdı bu "cama çık" demekti ben cama gidip"annem evde yok teeze" deyip döndüğümde soba nerdeyse alev almıştı ağzından ateş çıkıyodu yukarı doğru nasıl korktugumu anlatamam içi gaz dolmuş ve harlamıştı çığlık çığlığa cama geri koşunca komşumuz koşup gelmişti neyse ki:( arkadaki ayar yeri çıkıyodu o zaman gaz doluşuyomuş içine meğer:S


Daha sonra varlıklı sobalıların evine kocaman iki kapaklı demirdökümler girdi,ciddi pahalıydı ama çok iyi ısıtırdı, bu arada o arada trend olan tüm sobalar bacasız gazlı zibro kamin, tüplü katalikit de eşlik edip bazen tek başlarına bazen de diğer odalara ve mutfağa hizmet verdiler :) Hepsinin üstüne kafamı ters çevirip saç kurutmuşluğum var nasıl zehirlenmedim hayret :F Ama uçları çıtır çıtır yanardı arada hahayt:p
Bu arada evde aynı anda hem gaz hem tüp hem odun kömür mevcut patlayıcı deposundan farksız havaya uçmamışız iyi ki.
Kendileri burda:


Bir de üstüne kiremit koyardı teyzem kucağına alıp ısınırdı sonra bi havluya sarıp^^
Ananemin altta kocaman kapağı olan bi sobası vardı kahve pişirirdik korların üstünde türk kahvesi tiryakisi eden beni odur..ama o tat yok? Orda sucukta yapardık hatta sabahları:)
Üzerine mandalina portakal kabuğu koymaya bayılırdım sobanın oda acaip kokardı ama yanarsa annem fena yapardı beni:F

Ve evinizde soba varsa her kış çarşıya çıkılıp yenileri alınan güğüm,soba üstü çamaşır kurutmalığı, kömür kovası,kürek,maşa,soba altı mermeri  ve benzeri malzeme mutlaka başköşede yer alırdı hatta boruya takılı fırınlar vardı be peh peh tasarrufa bak:)


 ama ah o sobada her daim kayanayan suyla sürekli demlenen çay ve ıhlamur kokusunun evi sarması, üzerinde kızaran ekmekler,yapılan kestaneler,patatesler, pişen yemekler? Hele kuzine tipi sobada sürekli fırında bişeyler vardır ,çıtır çıtır yanan sıcacık sobanın yanında keyif yapmak paha biçilemez..Hele doğalgazlı evler çook aratıyo o sıcaklığı


Ve sonra o çok özlemini duyduğumuz, kışın kirlenmeyen kaloriferli lüks evlere geçtik..
Ama soba başındaki şükrü (Allah kimseyi aç ,soğukta koymasın ı mesela), her daim sıcak olan yemekleri,ıhlamur kokusuyla birlikte geride bırakıp tembelleştik ve unuttuk..
Bi odun at be deyip atana sımsıcak minnettar bakmayı, o çayın kestanenin aslında paylaşmanın tadını, üşüyen ev halkının soba çevresine üşüşüp ettiği sohbetleri,ailece yapılan pek çok şeyi.. 
her odanın sıcak olması ve herkesin odasına çekilip kendi dünyasına dalmasıyla..acıkanın nasılsa sıcak ya mutfakta self servis usulü birbirini beklemeden toplaşmadan karnını doyurmasıyla, 
aslında o sobanın önünde ne çok şeyi kaybettik..:/



30 yorum:

  1. bizim ev hala sobalı. Fırınlı olanından. Geçen annem soba borularını temizlemek için erkenden uyandırdı beni. Içleri dolmuş kurumla. Öyle işte. Soba candır.

    YanıtlaSil
  2. Vezüv sobalardan bizde de vardı..Allah canını almasın, beni eskiye götürdün sabah sabah :):)

    YanıtlaSil
  3. Nerden geldi aklına..hepsini boşver kestanesi güzel oluyormuş sobanın..:)

    YanıtlaSil
  4. ben bebekken bizim ev sobaliymis, ama ben hatirlamiyorum, cocukluk resimlerimde görüyorum sobayi =) memelerimi sobanin icine atarmisim ben, annem öyle diyor hep =)

    YanıtlaSil
  5. çok güldüm bazı yerlerinde ipekkk saçlar ha kurudumu kız yakmışsın uçlarını:P
    Ama bir o kadarda içim sızladı neleri kaybediyoruzda farkında değiliz emeğine sağlık kuzum eskilere götürdün bizleri tesekkür ederim...

    YanıtlaSil
  6. Sobaya parfüm atan ve patlatan çocuklar da var burada :D

    YanıtlaSil
  7. harka bir yazı olmuş, keyifle okudum :) biz bu fotoğraflardakinin çoğunu kullandık yahu :) hele şu maşayla sobanın kapağını açıp odun atma işiiiiii..

    Kahve Dükkanı burayı pek sevdi. sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Bir de köylerde ocak başı vardır. Ocağa bir kütük atarsın o yandıkça yanar. Tılsımlı kütük olur. Önce ön yüzünüzü ısıtırsın. Sonra arkanı dönersin arkanı ısıtırsın.

    YanıtlaSil
  9. Evden kaçmıştım, aygır vardı o zamanlar kadıköyde sahilde, aygır dedikleri yer aslında bir dalga kırandı orada tüm kadıköy metal camiası buluşur şarap içerdi gündüzleri, bir gün yine aygırda otururken hadi evden kaçalım diye bir fikir attı benli (isim vermek istemedim) ortaya tamam diye atladım hemen.. Vay be ne havam olacaktı elmyraucuc evden kaçmış sokaklarda takılıyor hemde sabaha kadar.. Tabii annemlerin o gün eve gelmeyeceğini kimseye söylemedim sanki evden kaçmışım gibi davranmaya başladım. Önce akmarı kapadılar sonra aygıra gittik benli ile birlikte hadi dedik açalım beyaz şarapları, köpek öldüreni gazozla içiyorduk buna şargoz diyorlar tatlı tatlı mayhoş ediyordu, saatler ilerledikçe iyice soğuk olmaya başlamıştı. Sıcacık evime gitmek istiyordu canım.. Ama yiğitliğe bok sürdürmeyeceğim ya takılyorum böyle gotik gotik elend dinliyorum walkman ile sonra mavi gözlü dev geldi (isim vermek istemedim) elinde her zamanki gibi baly poşeti, kalkın lan götünüz donacak gelin kuytuya gidelim, 7 kişi falan varız sıkıntı yok yani kalktık hep birlikte modada yıkık bir eve gittik, ev harabe, kafamız çakır keyif, mutfağa gidiyorum, şarapları orda hazırlayıp kahveler hazır diye getiriyorum kikirdeşiyoruz, gelin salona geçelim dedi mavi gözlü dev, yıkık taşlar arasında bir soba borusu falan yok ama alt tarafı sağlam, yaktık bir güzel, oturduk dipdibe, mavigözlü dev kızlar sizin hatrınıza bu gece bununla takılmayacağım verin banada bir bardak şargoz dedi poşeti elinden fırlattı, başladık birlikte yudumlamaya, sabaha kadar şarkılar söyledik, dertleştik ve sonra sabah olunca dükkanların kepenk sesleri duyulunca işeyerek söndürdü erkekler sobayı ve akmara geçtik...

    Soba ile ilgili güzel bir anım.. Okuyanlara teşekkürler ;)

    Öpeledi^^

    İpekböceğii'm ellerine sağlık, anılarımı canlandırdın :*

    alkolvekafein.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. yaa ne güzel anılar hatırlattın baanaa! harika bi yazı olmuş bu.. özledim o günleri!

    YanıtlaSil
  11. hayatımda bir kere zobalı evde bulundum ( evet zoba ), onda da çok küçüktüm, ve o zamanlar kestaneden nefret ediyordum. Bir retro yaşayıp edinesim geldi.

    YanıtlaSil
  12. Kısaca Fd temizlendiği an o kurumlar amma yanar soba gürül gürül oh miss:))kıymetini bil işte:D

    YanıtlaSil
  13. Mütemadiyen ben her an her yere götürebilirim insanı dikkat et:D

    YanıtlaSil
  14. crazywomen aklıma gelmek ne hiç çıkmıyo ki^^

    YanıtlaSil
  15. çirkin hatun sorma ben de atmadık şey bırakmazdım sobaya:D

    YanıtlaSil
  16. Elif valla uçları yakardım ama kururdu ahahah canımsın:**

    YanıtlaSil
  17. Gece yürüyüşü bende kolonya sıkardım aklıma getirdin ahaha:D

    YanıtlaSil
  18. Leyla çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  19. Profösör en uzun yorumu ve anıyı sizden bekliyodum aslında:))ama önce kuru odaun atıp ince tutuşunca yaş kütük olayını ben de biliriimm:D

    YanıtlaSil
  20. elmyraucuc çok alemsin çok cesursun bayılıyorum sana keşke beraber büyüseydik :D
    Bunu bloguna da yaz lütfen çok güzel bi anı yaa

    YanıtlaSil
  21. Miaa sen soba gördün mü yoksa^^
    Çok teşekkürler gülümsettimse ne ala:)

    YanıtlaSil
  22. Bora yani adını bile bilmiyorum diyosun o derece :p
    Bu kadar soyutlama halktan kendini hemen edin bir tane zaten moda artık acaip şık pirinçli vs modeller var tekzen tarzı yerlerde ben de istiyorum:))
    Ama sen bu zevkleri alamazsın artık geçmiş ola o başka:F

    YanıtlaSil
  23. Kısaca FD çok tşk yarım yamalak yazım var o bitsin hemen yapıcam çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  24. boyle hfiften cakirkeyf olup eve geldim bloglari gezip 3-5 satir okuyorum ve simdi burada durup bu yaziyi okurken o kestaneleri gorunce bir tuhaf oldum.

    YanıtlaSil
  25. sobadaki o fırının adını biliyorsunuz değilmi? Cimri yanlış hatırlamıyorum inşallah...

    YanıtlaSil
  26. Hayırrr boruya takılan ızgara gibi bişi vardı ya kalorifer moduna girerdi hani onun adı cimri:D
    fırın sobasına kuzine veya baca fırını deniyodu sanırım:D

    YanıtlaSil
  27. Sobalı odada gece uykusuna yatınca, tavanda beliren ateşin gölgesi de pek bir ürkünç olurdu vallahi:))

    YanıtlaSil
  28. Sobanin küllerini ateş küreği ile ,20 litrelik boş yağ tenekesıne ,ordanda ,karla mücadele adına yollara dökerdik

    YanıtlaSil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...