17 Mayıs 2012 Perşembe

Tolki Volki



Yeryüzü kurulalı beri ÇÖPÇATAN lık bitip tükenmek bilmeyen bazen suistimal edilen binbir yolla karşımıza çıkmakta,art niyetliler veya kendini bilmezlere sonsuz olanaklar sunmaktadır.Zira ben hayrını görene rastlamadım..aklıma ilk gelenlerle kendimce bi tarihçe yaparsam mesela;

Bi zamanlar telsizler vardı geceleri evde ya da site bahçelerinde gençler elde telsiz "meraba stop ben camışcan stop" diye birileriyle iletişim kurmaya çabalardı:)
(bakınız kemal sunal yakışıklı filmi)

Sonra evlerde telefonlar arttıkça telefon sapıkları ayyuka çıktı her eve bi tane lazımmış gibi hatta promosyon olarak bi tane de bedava verildi mubarekler kökleri kazınmak bilmedi telefon sapıklarının hem de sabit !
(bakınız 3.sayfa haberleri)

Gazete köşelerinde rumuz kullanılarak eş arayan veya mektup arkadaşı arayanlar vardı posta kutusu kiralayıp
(bakınız rumuz goncagül filmi)

Gençlik dergilerinde mektup arkadaşı arayan 11-18yş arası gençler olurdu sonra yerini msn adresleri aldı bilmem anımsarmısınız?
(bakınız 18,hey girl vs dergilerin 80-90lı yılları son sayfaları)

Sonra bilgisayarlar evlerimize girdi chat siteleri çıktı, yetmedi kameralı sesli vesaire aldı yürüdü. Cılkı hoşafı çıktı başından kalkmayanlar hastalıklı biçimde kullananlar yine manşetlere oturdu çok gençlerin beyni yıkandı(bakınız:intihar eden ya da birilerini öldüren satanistlerin öyküleri,cinayet işleyen maşaların ifadeleri)

Ardından siberalemler,netlog,gayet.net,yonja,hi5 ve bir dolu site ünlü oldu hepsine de kaydoldu aynı kişiler.
Ünlülerin de ordan buldukları kişilerle aşk yaşaması ve basında yer alması ilgiyi arttırdı.
Bir msn ,bitmek bilmedi nedense sürekli ekleyen olurdu rastgele artık olmuyor yıllardır fazla da kullanılmıyor zaten,facebook skype vesaire sayesinde sanıyorum..ama o da webcam ın var mıı diye başlayan yılışık muhabbetlere epey hizmet etti zamanında. (Belki de halen ama benim haberim yok:p)

Sonra teknoloji jet hızıyla gelişti cep telefonlarında aynı olaylar döndü,ödemeli aramalar rastgele mesajlar,bazı ortamlarda bluetoothla rastgele resimler mesajlar virüsler havada uçuştu az buz kavga kıyamet kopmadı hattagazetelerde tv lerde gördük anımsarsınız.
Bu arada cepten internete girebilmemizle hızla cepten chat tuzakları kuruldu örneğin avea chat az buz fatura şoku yaşatmadı veya diğerleri gençlere:D

Telefonlar gelişti,internet paketleri bir derce daha makul hale geldi,facebook aldı yerini pek çok çöpçatanlık hizmetinin.Bağımlılık haline gelen internet kullanımı gençlerde asosyalliğe, evli çiftlerde ise boşanmaya neden olabiliyor haberleri manşetlerden düşmedi.
Evden veya cepten sürekli face e bakmak ihtiyaç halini aldı tuzak oyunlar vs ile kendisine ve sandalyesine bağlamayı başardı insanları facebook.Sonra twitter bağımlılık halne geldi.Nedense herkeste önüne geçilmeyen bir arkadaş sayısı arttırma,tanışma vetakip edilme arzusu peydah oldu ve bunun için olmayacak yollara başvuruldu.Hala da devam ediyor tabii.
Cepten bağlanılması ise oturduğu yerde bile etrafındakilerle iletişimini kesti insanların..Yok yaaa diyen yoktur sanırım?Göz teması olmadan konuşmaya alıştınız mı siz yoksa?

Türkiye’nin ilk mobil arkadaşlık uygulaması diye yutturulmaya çalışılan:p (diğer anlattıklarım hatta unuttuklarımın yanında esamesi olmaz)
Tolki fırtınası esti bir ara ilk twitter da gördüm bu saçma ve yakışıksız uygulamayı,yine olanca art niyete açık bi çöpçatan uygulaması bilmemkaç metre uzaklıktaki kişilerle sizi eşleştiriyo ve muhabbet ediyosunuz o arada zaten konuşma belli bi süre sonra kesileceğinden sanırım telefon msn face verilmiş oluyodur 0.o
Ve sevgili kavgaları,kuşkular,kavgalar anında başladı twitterda bilee:)
Ootomatik olarak karşınıza birileri çıkıyor ve bu da şahane bişey gibi yansıtılıyor?
Ama korkutucu olan gösterilen ilgi, o kadar hızla çığ gibi büyümüş ki okurken şok oldum resmen:
24 Şubat’ta App Store’a eklendikten sonra 24 saat içinde App Store Social Networking kategorisinde, 48 saatte de tüm ücretsiz uygulamalar içerisinde birinci sıraya çıkmayı başarmış olan Tolki, bir ayda 60 bin kişi tarafından indirildi. 1 ayda Tolki’ye 75 bin fotoğraf yüklendi. Tolki, App Store’a eklendiği ilk günden itibaren yoğun ilgi gördü ve sosyal medyada sıkça konuşuldu. Twitter’dan Tolki hakkında yaklaşık 2000 tweet atıldı.Çok deneyimli bir ekip tarafından işletilen ve 7/24 kontrol altında olan, güvenli (what?) ve kullanıcı dostu Tolki uygulaması, rahat ve eğlenceli detaylarıyla özellikle kadınların vazgeçilmezlerinden olmaya aday.(!!)-nası yani?
Tolki kullanıcılarının %77’si İstanbul, Ankara ve İzmir’den. Bu şehirleri Antalya ve Bursa takip ediyor. Toplam kullanıcıların %60’ını 18-28 yaş grubu oluşturuyor.-kalıbımı basarım 13ten başlıyodur ergenler baştadır

download apps.
Description
tolki, seni yakınındaki insanlarla karşılaştıran, belki iyi bir arkadaş, belki de aşkı bulacağın yepyeni bir uygulamadır.

"tolki’de aramak, taramak, beklemek yok. Nasıl tiplerden hoşlandığını işaretle, gerisini tolki’ye bırak."
Eeee sonra bana ruh eşimi mi bulucaksınız?Bunları mı:p  yo yo böyle biskolata tipler olacağını hiiç sanmam:D

Bu nasıl bir korkunç uygulamadır güvenlikten neyi kastediyorlar anlamış değilim ben? neden bu kadar ilgi görmüştür bunu da anlamam mümkün değil benim,ama aklıma gelen tek şey var ki,teknoloji gelişiyor olsa da,eğitim ve iş çevremiz eskisinden kalabalık olsa ve internet-cep telefonlarımız sayesinde iletişimimiz gerçek arkadaşlarımızla kopmuyorsa da (kullanım amacı bu olmalı zaten),kalabalıklaştıkça yalnızlaşıyor muyuz acaba ne dersiniz?
Eskiden daha kapalıydı daha sıkıydı ortam ve arkadaş bulmak için bazı yollar bulmaya çalıştı insanlar.
Her dönemde de iyi ve yalnız insanları bulup dolandıran,suistimal eden,kötü emellerine alet eden insanlar peydah oldu.Bundan çocuklarımızı,gençlerimizi,kendimizi nasıl koruyabiliriz bunu düşünen var mı?

Bunlara bu kadar bağlı olmanın yalnızlaşmak ve aradığını bulamamak gibi sebepleri olsa da ilginin bu kadar artması bana endişe verici geliyor vesselam. Peki ya size?

22 yorum:

  1. Rahmetli Cem Karaca'nın bir şarkısı var, bilirsiniz; "Bindik bir alamete, biniyoruz kıyamete" diyor. Aynen katılıyorum. İnsanlığın toplumsal olarak saadeti düşünülmüyor. İnsan sömügeciliğin bir objesi haline getirilerek nasıl bir kul köle olması gerektiğiyle ilgili bir yaşam tarzı felsefesi oluşturulması gerekiyorsa, öylece insan kodlanıyor. Hibrit tohum gibi insanların düşünce ve duyguları dumura uğratılıyor. Kelime, kavram ve deyimler anlamını ekseninde yitiriyor. Algılar insanın ulvi yaratılışına ve yaşayışına tam aksi yönde şuursazlaştırılıyor. İnsanlık bütün değerleriyle iğfal ediliyor. (Çok emek verilmiş bir çalı=şma, ancak araştırma inceleme yapmak isteyeqn bir gazetecilik örneği. Kutlarım seni..)

    YanıtlaSil
  2. Profösör değer kattınız yorumunuzla,çok teşekkür ederim ki en başta ne demek istediğimi çimden geçenleri çok güzel anlayıp ifade ediyorsunuz. Ben değerlerimizi modernlik kisvesinde kaybetmemekten yanayım,gelecek nesillerimiz için..

    YanıtlaSil
  3. Evet bu şekilde daha uzaktan daha uzun periyotlardan itibaren inceleyince durumun ne kadar kötü olduğu çok daha net görünmüş.. Ciddi manada korkutucu bir yere doğru gidiyor insanlık. En önemlisi ahlak..

    Çok güzel bir açıdan bakmışsın.

    YanıtlaSil
  4. Mrs. Curiosity zaten ne var bunda eğleniyoruz ya bişey olmaz deniyor her birine ama böyle düşünüce dehşet verici malesef,ahlaki çöküşe yardımcı oluyor bu tür uygulama ve siteler:(
    teşekkür ederim yorumun için ayrıca,hoşgeldin

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı düşündüklerimi yazmışsın..


    Bir de şu telsiz mevsimini çok merak ediyorum herkes anlatır durur tabi o zamanlar yoktum ben :)

    YanıtlaSil
  6. En büyük korkularımızdan biri değersizleşmekti, değerler ise çoktan diğerleşmişti...

    Ek olarak ilk kez mimlenen ben mimledim sizi. Mia beni mimlemiş. Ben de size bulaşayım istedim :D

    Konuyu mia'dan ya da benden bulabilirsiniz efendim...

    Bu arada yazınız gerçekten iyi...

    YanıtlaSil
  7. değerler, diğerleşti evet, maalesef..
    Çok güzel bir yazı olmuş ipek.

    YanıtlaSil
  8. Google'a why diye yazın açılan arama önerilerinde gerçeği görün :)

    “Why do Turkish people add me on Facebook?” (Türkler neden beni Facebook’ta ekliyor?)

    Artık çapkınlıktan mı yoksa kültürümüzün el vermediği doğal arkadaşlık ortamını reelde yaşayamadığımız için sanalda mı? bu arayışlara düştüğümüze de siz karar verin....

    Şimdi çıksa sosyolok bir blogger abimiz hadi ablada olur bizi aydınlatsa, teknoloji bizi yozlaştırıyormu sosyalleştiriyormu ?

    birazda eleştireyim yazı başlığı olmamış bence "internette AŞK" veya "Yalan dünyaaaa Tolki Volki" diye çarpıcı bir başlık olsa güzel olurdu..

    Bu arada yeni temanda çok güzel olmuş bence değişitirme ufak tefek bir iki deiğişiklikle 1yıl gider sana bu tema :)

    YanıtlaSil
  9. Erdost; En büyük korkularımızdan biri değersizleşmekti, değerler ise çoktan diğerleşmişti...
    Bu bütün yazıyı onaylayan bütünleyen bir yorum,çok güzel çok teşekkür ederim:)
    Seve seve yapıcam mimi çok tşk:)

    YanıtlaSil
  10. Misi çok teşekkür ederim beğenmene sevindim:)

    YanıtlaSil
  11. Ah atlamışım Miamı yapıcan tabiiki çok tşk bitanem:**

    YanıtlaSil
  12. Tayfun yorumun için tşk ama ben temayla oynarken yazmışsın ne yazık ki çok geç:p arkadaşlarım beni yansıtmadıgını söylediler:D

    Başlık konusuna gelirsem yorum yapmıcam:F

    Bu tür konularda sosyolog ve psikologlar 2 ye 3 e hatta 5 e ayrılır asla fikir birliğine varılmaz. Bu benim düşüncem ve benimle aynı fikirde olanlar aynı endişeleri duyanlar oldugunu görmek beni mutlu etti. Keşke çare de bulabilse her birey kendi hayatında..

    YanıtlaSil
  13. neyse sen bu şablon için söyledim farzet :)

    bunda da eksik çok yorumlarda avatar ve cevap ver özelliği yok..

    izleyiciler sayısını açık bir renk yaman gerekir :) neyse daha sayıp soğutmayayım yeni şablonundan ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusur bulacağına yardım etsen:)) bana şablon yaratıcaktın hani?

      Sil
    2. sen bir kararınıverde şablon kolay, ben kendi zevkime göre bir şablon hazırlasam sen beğenmezsin :) o yüzden hazır şablonlardan senin zevkine hitap eden, her hangi bir taneyi yükle, daha sonra telsizden bir sinyal çak(telsiz yoksa bile tolki volkiden:) değiştirmek istediğin bölümleri olursa veya eklemek istediğin yeni bir özellik varsa yardımcı olurum.

      Sil
  14. Oha. Tüm bu okuduklarımdan sonra kendimi bi kavanoza koyup saklayasım geldi. Ben bunların 10 da birini bile yapmıyorken kendimi kötü hissediyorum. Meğer ne masum bi ınsanmışım :)

    çok emek verdiğini anlayabiliyorum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok emek vermedim bir anda tolkiyi duyunca aklıma döküldüler resmen:D
      sen izole olmaya çalışsan da uzak kalamıyosun zamana uymak adına, dozu önemli olan.

      Sil
  15. aa ınnamıyorum neler olmusss ne kadar cabuk unutuyoruzzz gercektennn...sonumuz haırlı olur ınsallah hıc sanmıyorum ya neyse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar hızla geçiyoruz ki bi sonraki aşamaya ve alışıyoruz hemen..en kötüsü de bu sorgulamama durumu:(

      Sil
  16. Tam da düşüncelerimi aktarmış olan bir yazı. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...