8 Şubat 2012 Çarşamba

Sevda Kuşun Kanadında..

Bizim evimizde bir kaset vardı ben küçükken
Ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında :) bu şarkıyı çok severdim, dinleyerek büyüdüm Cem Karaca yı, vatan haini diye sınırdışı edilmiş yıllar sonra Melike Demirağ ve diğer sanatçılarla hasret kaldığı vatanına dönebilmişti. Çocuk kafam anlamamıştı, büyük kafam da anlamıyor  nasıl bir sanatçı sürgün edilebilir?
Hakkında en çok konuşulan eleştirilen çok seveni bir o kadar nefret edeni olan bir sanatçıydı, ne üzücü ki vefatından sonra da son döneminde ona eşlik eden eşi gayet çirkin bir tavır sergiledi hatta mezarından çıkartılıcaktı bilemiyorum ne oldu.Haberlerinden biri
Bu dünyada yeterince eza çekmemiş gibi huzur içinde uyutmadıkları da bana acı veren bir detaydır.
Bu gece vefat edeli 8 yıl oluyor. Eserleri ve bıraktığı güzelliklerle anıyoruz saygıyla.
En sevdiğim dinlerken ağladığım asla zamanı geçmeyen3 şarkısı vardır ki,can evinden vurur biri resimdeki gözyaşı, hep kahır ve de sevda kuşun kanadında..

Dag basında rastladım
Ak sakallı bırısıne
Bın yıllık bır halıya bın yıldan berı
Bagdas kurmus bır cınar gıbı
Sordum ona ask ne ustam
Hayatın sırrı ne
Tepeden tırnaga asıgım ben
Koskoca bır hayat var onumde
Sevda, kusun kanadında
Urkutursen tutamazsın
Okse ıle sapanla
Vurursunda saramazsın
Hayat sırrının suyunu
Cesmelerden bulamazsın
Ansızın bır delı caydan
Icersınde kanamazsın..

Cem Karaca (1945 - 2004)
5 Nisan 1945 yılında Istanbul'da doğdu. Tiyatro sanatçıları Toto- Mehmet Karaca'nın tek çocuğu olarak kulislerde büyüdü. 5 yaşında annesi ve teyzesinin etkisiyle şarkı söylemeye başladı. Cem Karaca’nın sesini ilk keşfeden annesi Toto Karaca oldu.
Robert ve Kültür Koleji’nde öğrenim gördü. Müzik hayatına amatör olarak "Dinamikler" ve "Jaguarlar" adlı müzik gruplarında başladı, profesyonel olarak 1967 yılında Mehmet Soyarslan, Tümay Yalçınkaya, Timur Fildişi ve Ahmet Tuzcuoğlu ile birlikte "Apaşlar" grubunu kurdu. Aynı yıl Apaşlar, Altın Mikrofon Yarışması’nda, sözlerin Erzurumlu Emrah'a ait olduğu ve Cem Karaca’nın müziklediği "Emrah" adlı besteyle ikinciliği kazandı. Apaşlar, daha önceki tutkuları olan batı beat müziği ile yeni tutkuları doğu müziğini sentezleyip Anadolu- beat tarzında çalışmalara girişti. “Emrah”la elde edilen büyük başarı, Resimdeki Gözyaşları ve Bu Son Olsun gibi hit’lerle devam etti.
Cem Karaca, 1969 yılında Apaşlar’dan ayrılarak Seyhan Karabay'la birlikte “Cem Karaca- Kardaşlar” topluluğunu kurdu. Cem Karaca- Kardaşlar, yayınladıkları ilk 45'likleri “Dadaloğlu” ile listelerde iyi bir sıraya yerleşti. 1972'de bu gruptan ayrıldı ve Moğollar'a geçti. Namus Belası, Gel Gel, Obur Dünya gibi hit parçalarla büyük başarılara imza attı. Cahit Berkay'ın Moğollar'a uluslararası bir kimlik kazandırmak için Fransa'ya gitmesiyle, Cem Taner Öngür'le birlikte gruptan ayrılarak “Cem Karaca- Dervişan”ı kurdu. Progressive rock yapan bu grubun kilit isimleri ise Cem Karaca ve Uğur Dikmen'di.
Cem Karaca, toplama olmayan ilk LP’si “Yoksulluk Kader Olamaz”I Dervişan ile birlikte çıkardı. Dervişan'ın dağılmasından sonra ise Cem Karaca 70'lerdeki son grubu olan “Edirdahan”ı kurdu. “Cem Karaca- Edirhan”ın yaptığı “Safinaz” isimli Long Play (LP), Barış Manço’nun 1975 yılında çıkardığı “2023” ile birlikte Türkiye'nin sayılı senfonik rock albümleri arasında yer aldı. 1979 yılında Almanya'ya gitti ve 12 Eylül 1980 sonrası Türk vatandaşlığından çıkartıldı. Yaklaşık 8,5 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra 27 Haziran 1987 akşamı Türkiye'ye geri döndü ve yeniden Türk vatandaşlığına alındı. Bu dönemde eski arkadaşları tarafnından döneklikle suçlanan Karaca, bu suçlamalara kulak asmadan, yeni dünya görüşünü ortayan koyan eserler yapmaya başladı.
Sanatçı Cem Karaca, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 8 Şubat 2004 günü 59 yaşında hayatını kaybetti. Karaca, Üsküdar Seyit Ahmet Yesevi Camii’nde kılınan namazın ardından Karaca Ahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kaynak

17 yorum:

  1. ne güzel bi yazı olmuş bu böyle ipeğim böceğim.

    lisede şiir ezberleme ödevinde arkadaşım ceviz ağacını söylemişti. allahım nasıl semviştim o şiirini söyledi ben her tenefüs şarkısını.

    YanıtlaSil
  2. Allah Rahmet Eylesin. Cem Karacanin bir parcasi var suan hic hatirlamiyorum ama sözlerinin icinde kaptan gemi gibi sözler var deniz falan ama muhtesem bir parca, malesef ismi suan tam olarak aklima gelmiyor. Bende bir dizide görmüstüm fon müzigi olarak koymuslardi.

    YanıtlaSil
  3. Mia canım sevilmeyecek gibi değil ki, hiç tanımayanlar da vardır belki kimbilir.

    YanıtlaSil
  4. Neslicim bahsettiğin şarkı sana hediyem olsun o zaman burada işte:

    < a href="http://www.youtube.com/watch?v=gdUNnqC5P0Q" >
    Beni Bekleme Kaptan
    < / a >

    YanıtlaSil
  5. Çok severim ve hala da dinlerim dönüp dönüp. Aynı kaset bizim evde de vardı:)
    Allah Rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  6. ruhun ince tellerine dokunabilmektir iyi müzisyenlik, iyi ressamlık, iyi oyunculuk ve iyi yazarlık.. sen iyi bir yazarsın...
    Plastic Clown

    YanıtlaSil
  7. canım blogunun görüntüsünü degiştirmissin hayırlı olsun :) cem karaca ve onun gibi bi cok sanatcımız yazarımız var ne yazıkki :( ben de sarkılarını cok seviyorum

    YanıtlaSil
  8. nurlar içinde yatsın.. benim d çok sevdiğim bir sanatçı ve ses tınına hastayım.. sevda kuşun kanadında benim de en sevdiğim şarkılarından.. hatta benim postumu hazırlarken bu şarkıyı koymuştum sonra sende görünce kaldırdım ki double olmasın diye.. öylesine içten anlatmışsın ki, bir kere daha sevdirdin bana Cem Karaca'yı..

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir paylaşım. Rahmetlinin ölümünde önce bir sanatçı arkadaşla gittiğimiz ziyaretinde bize güzel bir misafirperverlik göstermişti. Allah rahmet eylesin. Biliyorsunuz ölümünde kendisi alkışlarla değil de Tekbirlerle, dualarla öbür tarafa uğurlanmıştı. O büyük "Yar" ine kavuşmuştu artık..

    "Yaaaaaaaarrrrrrr Allah "

    YanıtlaSil
  10. Nehir ne mutlu ki boşa yaşamadılar ve hala aynı duygularla dinleniyorlar değil mi:)


    Serkan yazar görmüyorum kendimi, herkes kadar anlatıyorum işte:) çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. essu nerelerdesinn:) evet değiştirdim şimdilik son kararım bu:p
    çok sanatçımız var evet öyküleri bizlere ibret.



    Dayatılanlarla yaşamak çok teşekkkür ederim:) koysaydın nolucak çok bilinen bi şarkısı değildir bu işin garibi.

    YanıtlaSil
  12. Profösör evet inancına bağlandığı için de eleştirilmişti,sanatçılar özgür görünse de asıl tutsak yaşayan onlar,ne mutlu tanışmışsınız:)

    YanıtlaSil
  13. Allah rahmet eylesin.Bende çok severim şarkılarını...
    takipçinizim.
    banada beklerim.
    www.sevdadanyazilar.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. öldükten sonra kıymeti bilinen değerli bir sanatçımız.. Bu son olsun bu son!

    YanıtlaSil
  15. hey gidi hey :) bi dee, resimdeki gözyaşlarına hastayım ben yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana İstanbul'u anlat ı da çok severim:'

      Sil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...