13 Şubat 2012 Pazartesi

Oy tombulum tombulum yoldan geldim yorgunum

Alem ne derse desin yar ben sana vurgunum:D

Sabah kahvaltı ederken (hoş etmiyorum çoğu zaman ya) bi yandan haber programlarını izlemeyi seviyorum.
Önce bi haber çıktı : Türkiye de 22 milyon obez varmış, hemen ardından her yaz görmekten fenalık getirten birkaç doktor,birkaç öneri yığıldı ekrana. Yazın hele her gün her saat haberlerde bu konu gazeterlde bikini diyetleri,hangi sayfaya girseniz diyet ürünleri fırlar. Bir arkadaşım dolandırıldı biri hastanelik oldu bu yüzden.Resmi dolandırıcılık adilik bu.İnsanların zaaflarından çaresizliklerinden rant elde etme heveslilerine lanet olsun.
Tek çözüm bulundu özetle,uzman görüşü:" sık ama az ye" bu lafı bi kere daha duyarsam kusucam,bunu mu bilemeyip obez oluyo millet? Halk arasında da en sık duyulan laf  yani yurdum insanı görüşü: "gırtlağını tutcan yimeycen" dir .
Nasıl kırıcı ve motive etmekten uzaktır bu sözler oysaki. Sonuçta kendisiyle barışık olduğunu iddia etse de her bayan içten ie istemez mi ideal kilosunda olsun, her giydiği yakışsın, milletin diline düşmesin (milletin zaten dili kopsun) Ama yapmıyorum bişey dese de ,kendisini gelecek muhabbetten koruma içgüdüsü ile ya da konu  uzamasın diye,belki de birkaç yol denemiş başarılı olmamıştır da anlatmak istemiyordur?
Özellikle bizde bu ısrar mekanizması çalışırken kolay mı. Bir yere gidersiniz, ay evde yap diyetini, bi lokmadan nolucak, senin için hazırlık yaptım ev sahibine ayıp oluyo ama,cart curt derken daha önce diyet yapmıyomusun dediklerini unutuverirler. E sende yapmıcaksam başkasında yapmıcaksam nerde diyet yapıcam?
Hayır bu bir sağlık problemi ve hepimizin öğrendiği doğrular kesin gerçekler var mesela ;aynı gıdayı kaloriyi de alsa iki insanın bünyesi farklı çalışıyor hatta bir doktorun Kuşhan dı sanırım bir benzetmesi vardı, bir şahinle bir mercedes nasıl aynı benzini yakmıyorsa herkesin bünyesi aynı kaloriyi yakmıyor gün içinde. Hatta sporla bile.
Genetik faktörler var, ilaçlar tedaviler sebebiyle almış olanlar var,psikolojik nedenlerle yemeğe sığınanlar  var da var. Psikolojilerini daha da bozmaya kimin hakkı var allahaşkına söylermisiniz?
Zekasından kimsenin kuşku duymadığı estetik harikası blumik Ebru Şallı'nın  yaptığı "şişman kadınlar kendilerine güzel demesinler. Hiçbir erkek şişman kadınları beğenmez" açıklaması büyük tartışma yaratmıştı hatırlarsınız, o kadar akıllı ki bunu hatırlatmaya tesbit etmeye gerek görmüş sağolsun kimbilir kaç kadın bunu duyup hemen zayıfladı düşünsenize? Onun yaptığı uyduruk plates cd lerini kitaplarını almaya koşmuşlardır bu sayede belki de? Kaç kişi ona borçludur zayıflamasını acaba şu an:p
Zayıflamaya çalışan insanlara sürekli "boğazını tut hah hah" diyen hadsiz,kendini bilmez insan!

Kimse ikinci resimdeki gibi olmaktansa ilkini tercih etmez mutlaka psikolojik veya organizmasında bir sorunu vardır yoksa da oburdur zift yesindir, ama bundan sana ne?Aynı şeyleri kah nazik kah kabaca farklı insanlardan zibilyon kere duyduklarını biliyomusun? O halde seni dinleyip boğazını aniden tutabileceklerini düşünmen çok absurd çok salakça bunu söylerken kendinden utan.
Kimse beğenmez sevmez azıcık bile kilo fazlası varsa birinin nedense o diğerlerine batar söylemezlerse geberirler punduna getirip hayatım sen kilomu aldınn ya da daha löm diye bunu söyleme ihtiyacı duyarlar.
Aldıkları kilolar yüzünden evden çıkmamaya,arkadaş ortamlarından uzak kalmaya asosyalleşmeye mecbur hale getiriler. Sakın onların iyiliği için diye başlayan cümleler kurmayın.
Sağlığı içinse kendisi düşünüp önce kafasında bitirmeden senin demenle mi yüreklenecek hem de aşşağılayan burun kıvıran tavrınızla mı yapacaksınız bunu? Kaldı ki psikolojikse daha da yemesine sebep olucaksın.
Kendisi paylaşıp yardım istemedikçe öneri bile getirme hakkını nerde bulursun be hey gafil!
Her lafın başında sohbetin en hararetli yerinde,hatta hayallerini planlarını anlatırken kesip "sen bi zayıfla da önce" diyenleri görmekten bıktım. Alışveriş yaparken arkadaşına "biraz kilo versen şu çok yakışır sana" diyenleri de."Şu an iğrenç görünüyosun" demek bu resmen, yapma!
Kilolu insanın o an yerin dibine batma isteği, yüzünde apaçık beliren paramparça olup hayattan vazgeçen ifade seni mutlu mu ediyor sen nasıl insansın? Gidip kendine bişey yaparsa bunun hesabı  kimden sorulacak -ki yapanlar var, diyet ya da ameliyatlarda hayatını kaybeden insanlar var hem de duyduklarımızdan çok daha fazlası örtbas ediliyor. Şişman yaşamaktansa ölsün mü?
Alışveriş merkezinde kendi kendine kıyafetlerin bedenine bakarken "size göre yok hanfendi" diye burun kıvıran tezgahtar kendini ne sanıyosun rahatladı mı için?
Sürekli egosunu tatmin için, ay ne diyosun harikasın bencee desinler diye "ay çok kiloluyum" diyen normal insan (hatta leblebi yutmuş solucan) senden de tiksindiğimi söylemeden geçemicem. Çirkinsen çirkinsindir her haltı kiloya bağlamayın öyle bebeksi kilolular var ki bayılıyorum. Ama elbette aşırı özgüvenin dibine darı ekip abuk sabuk giyinen kiloluları saymıyorum kale almıyorum onların bu gereksiz kendimle barışığım gösterisini açıkçası .Bi yerde dengelerinin bozulmasına bağlıyorum hatta:)
Neyse bu saydığım kategorideki insanlıktan nasibini almamış insan (tekilleştirdiğime bakma topunuza diyorum)
Sinir bozucusun, hadsizsin, klişesin, beterin beterisin ve umarım aynı şeyin farklı versiyonlarını döne döne yaşarsın, tövbe edersin..(bu son cümleyi kilolarından çok çekmiş ve sonunda 30dan fazla kilosunu vermiş biri yazmış bir yere ismen hatırlamıyorum sahibini,ama anlamanız için ilk ağızdan yazdım bilin)
Ayrıca zayıflamanın yolları var tabii ki ciddi biçimde niyetine girdikten ve inandıktan sonra. Önce kişiye uygun olanının yapılması ve sabırlı olmak gerek. Sonrasında korumak için yapmanız gerekenler daha kolay tiyolar.Hepimiz yapıyoruz.
İnsanları prototipe dönüştürmeye çalışan bir toplum olduk resmen saçmalık bu.
Bu konu nerden mi çıktı? daha doğrusu çoktan çıkmıştı da taslaktı bu konu.
Haftasonu bizde olan teyzeciğimin büyük teyzemle nereye gitse elini dizine koyup "ay bu böyle etli (etli butlu demek herhalde) işte,çıkamıyo bi yere ben heryere gidiyorum (elleriyle bedeninini göstererek), biz giderken  almazsak çıkamıyo bu" deme cüreti üzerine delirmemden çıktı:(
Kaldı ki ne yazık ki benim annem de kilolu insanları sevmeyen sürekli kendi sağlıklı alışkanlıklarından bahseden,az ye sık ye  yok ben rahat edemem istemem kilo alınca hep aynıyım diyen biri.
Ağzına küçük küçük atıp lokmaları ben böyle kibar kibar az az yerim löp löp yutuyosunuz dedi teyzemin kızı ve teyzeme geçen gün resmen isyan ettim bozdum dayanamayıp sen kendi yemeğine bak boğazına dizme insanların anne ayıp oluyo ama diye.Diğer teyzem kadar patavatsız olmasa da böyle işte malesef.
Yani karşısında neşeyle ve iştahla yiyen bir şişman görürse ne pot kıracak diye dehşetle beklediğim resmen işaret ettiğim biri de benim annem. Yumurta kabuğuna bile benzemeyebiliyo işte, offf:(
En iyisi ben şişmanlıyım sen kendi kızına bak diyecekler diye korkudan susar belki:p
Ama bana napar merak ettim bak şimdi:/

Bu arada görsel araken çok şeker bir blog keşfettim bakınız:D

32 yorum:

  1. ne kadar güzel yazmışsın.
    herkesin konusu bu ama klişe üç beş laf etmenin ötesine geçemiyorlar.
    hatta zamanında çok kilo vermiş insanlar bile sanki zorunluluğu yerine getirircesine sanki hiç böyle bir şey başlarına gelmemiş gibi akıl veriyor insanlara.
    biri bu konuda yardım istemiyorsa kimseye yorum yapmamak lazım.
    kim oluyoruz ki karşımızdakini yargılıyoruz kilo aldın verdin yok yüzün güzel falan.
    neyse daha fazla uzatmiyim sinirlenicem şimdi:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Hah aynı fikirdeyiz işte, konusu açılır kendisi sorar bir önerin var mı vs ki genelde uluorta konuşmak istemezler, onun harici ne demek habire aynı sözler daha önce hiç duymamış gibi,çıldırıyorum resmen:/

    YanıtlaSil
  3. alllaaammmm nolurdu yaşasaydık tombul tombul hatunların moda olduğu 1800lerin başında.ahhh ahhhhh kapış kapış giderdk :P::P anoreksik bulumik çağın pis sıfır beden kadınları sizi varya yakladığım yerde sıcıcam bacağınıza!!!!

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel yazmışsın ipekböceği :) Hepimiz dönem dönem 3,5 kilonun lafını ediyoruz. Ancak çoğumuzu sadece görüntü kaygılandıryor. Aslında kiloların büyük sağlık sorunlarına neden olduğunun bilincinde olsak, belki daha çok motive olmuş olacak onlar da. Ama bizim insanlar alışık karşısındakini yerin dibine sokmaya ne yazık ki :( Ne dersen anlamazlar... Asıl güzellik gönüldedir bilmezler...

    YanıtlaSil
  5. Aryacım kime ne ya, sen memnunsan halinden sağlığına dikkat ettiğin sürece keyfine bak:*

    YanıtlaSil
  6. Aradia bizim bu kilo alma kaygılarımızın temelinde de bu korkular var işte ne yazık ki biri benim bizzat evimde düşün yani:S

    YanıtlaSil
  7. ekranlarda hepsi tornadan çıkmış erkek ve kadınlar gösterile gösterile herkesin böyle olması gerekliymiş gibi bir algı oluştu. Ben kendine güvenli etrafına yaşama sevinci saçan kendiyle barışık kilolu erkek ve bayanlara bayılıyorum. Herkese inat kendine güvenlerini çok beğeniyorum.

    YanıtlaSil
  8. bi kere bazılarına zayıflık yakışmıyo. Hani bi sevimlilik bi güzellik oluyo. Ille de zayıflamalıym deyip durduk yere Kendini çirkinleştıren ınsanlar var. Herkesin ideal kilosu da farklı sonuçta. Diyetlere gelince. Herseyi yediği halde hiç göbeği olmamış biri olarak kitap yazsam okunur mu? Hayır önce çıkıp ınsanlara kilolarından dolayı Hakaretler etmeliyim. Onu da yapmam. Tuh gitti paralar :)

    çok severim şu diyalogu

    -var mı bi isteğin ?
    -Canının sağlığı.

    Canınızın sağlığı :) gerisi boş.

    YanıtlaSil
  9. Geçenlerde yine kilo muhabbetinin döndüğü bir ortamda bi arkadaş yakınıyrdu ''her ortamda en şişman benim lanet olsun'' deyip durdu. Sonra diğer bir arkadaşım da ''hayır tatlım sen sadece dışarı çıkabilen şişmansın'' dedi önce anlamadım ama sonra jeton düştü.abuk subuk yorumlar yüzünden sosyalleşemeyen insanlar var ya bu gerçeği kimse kabul etmiyor ya da kimse suçu üstüne almıyor.

    YanıtlaSil
  10. Bu türküyü Adele söylesin istiyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Fragile aynen ben de öyle hatta yaşama sevinçlerinin kilo verdikçe azaldığına bizzat şahit oldum, kiloloyken takmayan ne isterse giyen neşeli bi arkadaşım kilo verdikçe hah zayıflıyosun ama daha var diyenler yüzünden 20kg verdiği halde şu an hiçbir giydiğini yakıştıramıyor kendine ve hep sinirleri bozuk:(

    YanıtlaSil
  12. Kısaca Fd sopayla kovalarım seni:p en gıcık olduğum insan tipi de bu, mutlaka doğru bir alışkanlığın vardır farkına varmadan yaptığın kilo almama sebebi olarak tabii bu bi avantaj ama, ben mesela dikkat ederek aç kalarak resmen korkuyorum ne yalan söyliyim.
    Evet yakışmıyo bazılarına renee ye baksana iğrenç oldu:f

    YanıtlaSil
  13. Muzurella öyle öyle çok haklı, ben de farkındayım mesela kuzenim veda partisine gitmedi düşünebiliyomusun hayatının en önemli gecesi,sırf dekolte şık bir gece kıyafeti giyemeyeceği için. Bunu ona yapmaya mahrum etmeye ne hakları vard:(

    Bu arada bloguna yorum yazamadım ayarlarda bişey var sanırım

    YanıtlaSil
  14. Dalgaizleri söyletriz nedir yani :D yakışır da ona..pekte güzel bişi^^

    YanıtlaSil
  15. İpekböceği hemen ayarları kontrol ettim evet haklısın bi sorun varmış düzelttim yorumlarını merakla bekliyorum:)
    Kuzeninin yaşadığı o kadar gerçek ki..
    Anormal olan şey onların durumu değil onları yargılayan bakışlar.
    Bu konuda yardım isteyen herkesin yanındayım.
    1..3..5..kaç kişiyi evden çıkarabilirsek o kadar iyi bence.

    YanıtlaSil
  16. Cidden ne sinir ne kırıcı bişeydir bu kilo olayı ya..iyi bişey söyleyemiyosan sus sana ne dimi?ben senelerce kilodan çok çektim herkes laf etti zayıflayıp sürekli yeniden alıyordum korkunçtu..sonra hastalandım bu kez herkes ahh yazık nasıl zayıflamışsın eski haline iri yarı olmana alışmışız yazııkk filan..olum hastayım lan ben siz löp löp yerken ben su içemedim günlerce sonra da haftalarca çorba yedim.
    dangalaklar bak çok bozuldum şimdi..düşün ya bu durumdaki bir insanı ağlatabiliyolar çok mu hasta gözüküyorum filan diye..aylarca kilo almaya çalıştım
    neyse aldım iyiyim şimdi..
    oha amma dolmuşum yaa:)

    YanıtlaSil
  17. Muzurella bak ben bu basit yazıyı yazarken on kere okudum nerdeyse 1 haftada yazdım aman kırılacakları bişey olmasın diye, gerçekten de rahatsızlık verici olduğu ortada. Yakında yine o korkunç zayıflama yarışmaları başlıcak biliyomusun düşün halk üzerindeki etkisini, ağlayarak anlatıcaklar ve dğerleri de etkisinde kalıcak off:(

    YanıtlaSil
  18. Milena aynen bi üst yorumuma bak ben de çıldırıyorum yarış atı gibi rant sağlıcaklar bu arada ekran başındakiler etkilenecek ve diyet apır sapırları rekor satıcak görürsün:( yok zayıflarsın neden zayıfsın sen alırsın şişmanlamışın herkes ideal sanıyo kendisini ya da olmak zorunda adeta

    YanıtlaSil
  19. odak noktasını değiştirmek lazım, her şey algıda olup bitiyor.
    ben kendimi bile yakalıyorum zaman zaman elimde olsa hem kendime hem çevreme photoshop yaparak dolaşıcam.
    hep TV,gazete,dergi alışkanlıkları..
    Neyse ki ucundan kenarından farkındalık var da sıyırıyorum
    İpekböceği yarışma konusunda çok ama çok haklısın.Bazılarının acılarından reyting çıkarıcaklar.Yaralarını iyice kanatıp milletin gözüne sokucaklar.Ama izleyenlerin çoğu ''ne var yani az yesin zayıflasın alla alla'' deyip hayatına devam edicek..

    YanıtlaSil
  20. Anneeem için yağları eridi :). Ben hayatım boyunca balık etli oldum. tüm arkadaşlarım beni zayıflatmak uğruna seferber oldu ki ben deli gibi de spor yapan biriyimdir. - Bu ara yapamasam da :(. Sonra bir depresyon dönemi yaşadım 20 kilo aldım. Her göreen aa ne yapmışsın kendine, ay ne kadar kilo almışsın sen böyle. Yeme yeme bak çok fena olmuşsun. Şekerim genç yaşta böyle de olunmaaz. Bence genç kız dediğin dal gibi olur gibi cümlelerle ömrümü tükettiler. Resmen daha çok içime ve eve tıkandım. Kendimden utanır hale geldim. Sonra anladım ki yersizmiş bunlar. Milletin ağzı torba değil ki... Bence kadının dolgunu makbul zaten.

    Bunların hepsinin ağzı çeksin, bir daha konuşamasınlar inşallah. Bir de tek temennim böyle bir duruma düşsünler de anlasınlar dünyanın kaç bucak olduğunu.

    YanıtlaSil
  21. Laliş bi keresinde ben de kilo almıştım da ''ayy aynaya baksan bi dilim ekmek bile yemezsin'' demişti çok yakın arkadaşım ben de ''sen hiç bakma köprüden atlarsın'' deyip de küstüştüm :)))
    Bi de akıl veren teyzeler var hepsi de geçnç kızken 48 kilodur onların hey allahım yaa :)
    Sonra zayıflayınca da peşinden koşarlar ne içtin ne yaptınnnnn

    YanıtlaSil
  22. Laliş işte aynen kuzenimin durumu hiç demiyolar bu kız neden kilo aldı, farkındadır elbet -20 kiilonun- bir de ben tuz biber ekmiyim.İyiliğin için kisvesi var ya hele ona deliriyorum!
    E bence de tahta gibi sıska hiçte hoş durmuo yani . E döne döne yaşasınlar çıkamasınlar işin içinden inşallahhh:D

    YanıtlaSil
  23. Muzurella hep hep ben senin yaşındaykeneee diye başlar cümleler, e teyze koruyamamışın gülüm? ne kasıcam o zaman boşa ahahah:D

    YanıtlaSil
  24. İpekböceği ama onların hep bahaneleri hazır evlenmiş çocuk doğurmuş hatta menapoza girmiş o zaman üstündeki 30-40 kiloyu gururla taşır:)
    Peki teyze Ajda dersin ''ayyy yazık bu yaşında bekar çocuksuz zavallı'' derler sen kalakalırsın..
    Bomba teyzeler :)

    YanıtlaSil
  25. sana katılıyorum... ayrıca bu konu öyle tehlikeli yerlere varabiliyor ki, dikkatli olmak şart. Empati kurmak şart. kimse isteyerek kilolu olmuyor... ayrıca o klişeler, klişe tavsiyeler vb. çıldırıyorum ben de!

    YanıtlaSil
  26. 1 Şu dediğimi yap çok rahat kilo verirsin
    2 Bu dediğimi uygula sigarayı bırakırsın
    3 O dediğimi hallet sonra gör bak kendiliğinden unutuyorsun

    Olmuyor işte olmuyor ...

    YanıtlaSil
  27. Nini ne güzel demişsin evet hiçkimse kilolu olmak istemiyor kimse boşanmak için evlenmiyor daha bi sürü şey..

    Dönence senin ilk 3 de süper olmuş bi de bu tiplerin hep özel reçeteleri olur beyin tümörünü domates suyuyla falan da geçirirler yareppim yaaa

    YanıtlaSil
  28. Yeni keşfettiğim blogunuzu ve bu yazı dikkatimi çekip okudum şu ara benimde biraz kilo sorunum var aslında takmıyor gibi görünsem de sizin de dediğiniz gibi içten içten insan takıyo ama siz çok güzel cümlelerle anlatmışsınız etrafdaki insanların düşünceleri hele biraz kilo versen çok yakışır sözleri falan sanki onlara ne dimi ama insan kendi için kilo vermeli etrafın sözleriyle değil tabi.

    YanıtlaSil
  29. Her lafın başında sohbetin en hararetli yerinde,hatta hayallerini planlarını anlatırken kesip "sen bi zayıfla da önce" diyenleri görmekten bıktım. Alışveriş yaparken arkadaşına "biraz kilo versen şu çok yakışır sana" diyenleri de."Şu an iğrenç görünüyosun" demek bu resmen, yapma!

    burayi okuduktan sonra sulu göz oldum.

    bu yazini simdi okumaya firsatim oldu, cok güzel.

    benide su birkac kilosu olan 65 70 kilo olunca kendini obez sanan kadinlar deli ediyor. bir arkadasim vardi sürtük gebersin ölsün. okuldan eskiden arkadasimdi kiz 55 kiloydu normalinde ama bir keresinde 60 kilo olduydu kisin. sisko oldum felan diyordu her yerde kilo konusu aciyordu. alisveris yapmak bile cekilmez hale geliyordu ama mc donaldse gitmek istiyordu felan. bende 16546564 kez diyet yapan birakanlardandim eskiden. hep hevesle basladim ama sonra biri bisi aldi diye diyeti bozdum. sen ye canim ben yemicem mi diyem? diyetteyim desem, aman sende hep baslayip bozuyorsun, ye iste nolcak, birak seni seven böyle sevsin sacmaliklarini diyorlar. kil oluyorum seni seven böyle sevsin demelerinden. kizim 100 küsür hatta o zamanlar 130 kilolara yakindim. nasil sevsin biri beni böyle? sen bile en kücük olayda kilomu yüzüme vuruyorsun felan. yada 3 4 kilo aldin diye komplekslere giriyorsun. millet hamburgeler yerken ay ben diyetteyim salata mi yiyem diyem? olmuyor iste amk olmuyor ne yapam ölem mi siskoyum diye. hatta bu yüzden suan hicbir arkadasim yok. inanir misin aradigim 1 kisi bile yok. sinemaya annemle giderim, alisverise annemle giderim baskada bir yere gitmem. bisi oldugunda anami yanimda götürüyorum. asiri kilolu insanlar asosyal olmalari aslinda bir süreligine sadece iyi. en azindan gercekten diyettelerse faydali oluyor böylesi.

    YanıtlaSil
  30. valla doğru :D hele o iki fotoğrafa bakınca söylediklerine katılmamak elde değil :) şu az ve sık yeme mevzusu da hakikaten herkesin mi diline pelesenk olur, nerdeyse doktora başım ağrıyor ne yapmalıyım diye sorduğumda bile az "ama sık ye diye" cevap verecek :)

    YanıtlaSil
  31. Çirkin Hatun inan çok iyi anlıyorum seni,yazdıklarından da bazen hissediyorum duygularını. Ama ruh sağlığın inan daha mühim kendine acımasız davranma.
    Ve nereye kayboldun yine?

    YanıtlaSil
  32. Leyla bir de ne zaman herhangi bir sağlık sorunu olsa doktorlar olsun hatta gitmeden konu komşu olsun direk zayıfla der ya çıldırıyorum belki kilolarından geldi hastalık ama böyle tedavi etmek zorundasın mal doktor!! ayhh sinirlendim yine:D

    YanıtlaSil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...