5 Şubat 2012 Pazar

Babalar ve kızları

Bir baba mimi var ki, aslında bir soru ya da başlığı yok bu sefer.
Gördüğüm her blogda sadece babalarını ve yaşadıkları anıları anlatmış arkadaşlar iyi veya kötü.
Hani herkesin bir hassas karnı vardır derler ya ya da bam teli,nasıl adlandırısanız artık, okuduğum her yazıda istisnasız ağladım, gözyaşımı içime akıttım ve gülümseyerek yorumladım.
Laliş beni mimlemiş, o kadar içten anlatmış ki babasıyla ilişkisini, benim ne yazık ki paylaşacak o kadar uzun zamanım olmadı babamla. Ve bir de Nora mimlemişti ben bunu yazarken.

Neden nasıl kaybettiğimi yazmak istemiyorum ama o çok genç ben ise tam ona ihtiyacım olan yaştaydım...
Ama 13 yıla sığmış kocaman mutluluklar,birbirinden güzel anılarım var.
Babam dünyanın en tatlı babasıydı, çok kültürlü, nazik herkesin sevdiği bir insandı. İnsandı.
Merhametliydi,insan ayırmazdı. Bizim çevremizde tam bir çeşitlilik vardı ben büyürken , bizimle aynı dinden aynı etnik kökenden,efendime söyliyim mezhepten vs olmayan insanlarla büyüdüm ben,evimizde asla duymadım ayrımcı tek bir kelime.
Hatta hiç unutmam yahova şahidi olmuş bir teyzem vardı çok severdim onun çocuğu yoktu ve bana aşırı düşkündü. Sürekli yurt dışına çıkardı seminerleri için,bir üniversitede hocaydı aynı zamanda.
Ve kocaman bir bebek kolleksiyonu vardı. Kimseye dokundurtmadığı bebeklerini bana verirdi oynamam için.
Bana sürekli kutsal kitap okurdu, nuhun gemisini okurdu ve zaman geldi ben büyüdükçe bana vermeye başladı bu kitaplardan. Babam bir tek defa bile karışmadı. Ama bir gece uzaktan akrabamız olan birileri geldi ,çokbilmiş yaşlı bir karı koca ve çocuğun beynini yıkamaya çalışıyo bu kadın deyip onun verdiği kitapları gözümün önünde odamdan alıp sobaya attılar..
Bu benim ilk gördüğüm ayrımcı ve şiddet içeren görüntüydü,annemi suçladım, içeri kaçtım ağladım ağladım
ve kabuslar gördüm.
Ertesi sabah babam beni alıp masanın üzerine oturttu ve saçlarımı okşayarak sakin bir sesle bizim neden müslüman olduğumuzu ve neye neden inandığımızı anlattı. Onların yaşlı ve anlayışsız olduğunu ama onun bana güvendiğini anlattı. Ama dedi, anlayacak ayırd edecek yaşa geldiğinde kendin okuyabilirsin tüm kitapları..
Ve gülümsedi. Sarıldım sıcacık babama. Seçimi bana bırakmış sıkmamış boğmamıştı beni. Cehennemden bahsetmemişti onlar gibi.
Peki dedim H.teyzemi görmicekmiyim artık? Olur mu dedi değişen bir şey yok kızım, ve beni hayatında ilk defa onun evine götürüp haftasonu bıraktı.Hiçbir yerde kalmama izin vermeyen babam o kadar güvendi ve duyduğum acıyı o kadar iyi anladı ki bizi başbaşa bıraktı haftasonunda:) Evden ayrı ilk kalışımdı. Kitaplara olanları söylemedik teyzeme, o bana yine okudu ve sanıldğı gibi de asla beynimi yıkamaya kalkışmadı o da bizim dinimize tek söz etmedi..Sadece hasret duyduğu evlat sevgisiyle sarıldı bana ve en sevdiği bebeğini bana hediye etti ordan giderken babam beni almaya geldiğinde.
Hoşgörüyü babamdan öğrendim ben. Ondan daha önyargılıyım kabul ediyorum, erken babasız kalmam bir koruma kalkanı oluşturdu belki farkında olmadan otoriter bir anneyle kalınca..
Babam ne kadar dokunarak seven biriyse annem o kadar uzaktı, çok seviyorum hiçbir sorun yaşamadık nerdeyse ciddi manada ama..ama babamın yeri dolmuyor işte:(
Kimse babam gibi sarılmıyor onun gibi sevmiyor, ya sevdiğim adam onun gibi baba olamazsa diye korkumdan ölüyorum ben.Kıyaslarsam sarsılacağım için kıyaslamıyorum asla kimseyle de.
Bana dans etmeyi, kitap okumayı öğreten,sevmem için kocaman kitaplar taşıyan oydu..
Her hafta sonu tiyatroya sinemaya götüren mutlaka her gece kapıyı benim açmamı isteyen ve elinde bana alınmış bişeylerle dönen oydu.
O kadar düşkündüm ki, annem benim meyve tabağımı önce getirdiğinde babama vermediğim karpuz yüzünden hala ağlıyorum ben..(hemen ona da annem getirmişti ve o zaman da ağlamıştım düşünün yaş 6-7 belki)
Aynı yıllardı  ben uykumdan uyanıp "ya size bişey olursa" diye ağlardım babam beni yanına alırdı..babamın parmağını tutmadan uyumazdım zaten kimbilir kaç kaşına kadar.
Aklıma üşüşen yüzlerce hatıra var ama en içimi sızlatan ölmeden birkaç gün önce beni kucağına çekip sarıdlı ve "ben torunlarımı göremicem kızım" dedi.."olur mu babacım öyle şey" dedim, sarılıp öptüm koklayarak yemyeşil gözleri dolu dolu olmuştu. İyi insanlar hissediyor sanki bunu:(


Lütfen babanız hayattayken, sizi her ne kadar üzmüş, babalık niteliklerini hakkınca yerine getirmemiş olurlarsa olsunlar onları hayatınızdan atmayın. Sevdiğinizi söylemeyi, sarılıp öpmeyi ertesi güne bırakmayın. Ve sakın kötü söz söylemeyin..İçinize bir bıçak gibi batıcak bir gün bunlar inanın..hele de geç kalırsanız. Belki de yarın yok?

Ve babacım.. biliyorum benim yanımdasın her zaman. Beni izliyosun ve koruyosun belki de.
Sana layık olmaya çalıştım her zaman ve biliyorum utandırmadım, gurur duyardın yaşasaydın beni tek teselli eden şey bu hayatta..ama keşke yaşasan ve yanımda olsaydın, sana öyle ihtiyacım var ki..


Listen or download Yeni Türkü Yagmurun Elleri for free on Prostopleer

Mimlemek istediklerim var elmyram, arya, misbone, nini ,sameyanzeva..ve isteyen herkes. Dilerim ben de sizin yaranızı acıtmam.

28 yorum:

  1. Bu mimi aslında bu yüzden cevaplamamıştım, çünkü çok hassas bi konu. Mesela birisi çıkıp tam bir geyik yazısı yazıyor ve altına babasını kaybeden birini mimliyor (bilmeden.), mimlenen kişinin yaşayabileceği duygu yoğunluğu beni çok düşündürdü ve mimi yazmamaya karar verdim ben.

    Tabii ki mim olsa da olmasa da o kocaman boşluklar dolmuyor, yerleri hep bomboş kalıyor, ama bu mime dahil olmak istemedim... Sanırım yazmayacağım...

    Çok şükür ki babam hayatta, arada topallayan arada koşan bir ilişkimiz var. Ama bir gün herkes gibi o da gidecek...

    Senin yazında da çok duygulandım, bir kaç yazı daha vardı böyle onlarda da kötü oldum. Onlara yorum bırakamadım, ama sana bırakıyorum. Kusura bakma Böceklerin en güzeli, missbone bu mime sanırım sessiz kalacak.

    Harika bir babaya sahipmişsin, mekanı cennet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım, nasıl istersen.Babana layık olmaya çalış ve benim için öp onu bir kere de olur mu?

      Sil
  2. Ah kuzum mimlediğim için sevineyim mi üzüleyim mi bilemedim... Sana bıraktığı o güzel anılar ve huylar i.in ne kadar minnettar olduğunu görebiliyorum. Baban yanında, hep sende yaşıyor sen onu andıkça ve özledikçe. Umarım baban gibi biri girer hayatına...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmama vesile oldun laliş,sevin tabii ki. Umarım canım,amin.

      Sil
  3. canım, can alıcı!

    bu mimi genelde okumuyorum bile ama sen de ayrı tuttuklarıdan olduğun için okudum!

    cevaplaamı şöyle yapayı, çünkü yazaak tercihi: http://nileud.blogspot.com/2011/10/iki-baba.html

    linkteki şiirimin son kelimeleri benim baba özetim..

    sevgiler, çok öpüyoru seni!

    YanıtlaSil
  4. harika anlatmışsın, mobile web'ten okudum hemen buraya geldim yorum yazabilmek için. benim de var yazacaklarım, büyük bir vesile oldun yazmam da. gerçekten çok duygulandım ya.

    "kızlar için baba çok önemlidir çünkü ilk tanıdıkları erkek o'dur ve çoğu kız babasını gördükten sonra hiçbir erkeğe güvenemez."

    YanıtlaSil
  5. konuyla pek alakali degil ama
    "çocuğun beynini yıkamaya çalışıyo bu kadın deyip onun verdiği kitapları gözümün önünde odamdan alıp sobaya attılar" buna biz oc. hasi diyoruz.

    YanıtlaSil
  6. ne güzel anılar bunlar... eminim böylesine mutlu ve kirlenmemiş anılara sahip olmanın ayrıcalığı, kaybına rağmen senin için mutluluk kaynağı.. daha yeni okuduk kızını satan babayı..

    YanıtlaSil
  7. Ben ağladım çok..senin acını anlamama imkan yok ama inan içim sızladı.Allah rahmet eylesin..Oradan bakıp gülümsediğine ve seninle gurur duyduğuna eminim..

    YanıtlaSil
  8. Ne diyeceğimi bilemedim, çok içim acıdı

    YanıtlaSil
  9. GÜZEL BİR MİM KONUSU..:))

    Zor acıttığı için susuyorum..:/

    YanıtlaSil
  10. böle anıalrı okuyunca aklınıza ne geliyor bilmem ama ben kalkıp bi abdest alıyorum oturup kuran okuyorum sonra ruhlarına bağışlıyorum.başka türlü geçmiyor boğazımın düğümü

    YanıtlaSil
  11. cok güzel bir mim olmus :) ben babami yada hayatimda hic sevdigim bir insani kaybetmedim, anlayamam senin acini duygularini ama güclü bir kiz oldugun kesin. ben senin yasinda babami kaybetseydim ayakta durabilirmiydim gercekten hic bilmiyorum. cok hosuma gitti canim mim :) bende cevaplamak istiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Koca bir derin of çektirdin bana. Bir kez daha okumak istiyorum ama cesaretim yok. Çok içli yazmışsın. Ne yazık ki hiçbirşey değiştirmeye muktedir değil. Kabul etmek zorundayız. İyi ki anılarınız var ve onlar siz yaşadıkça yaşayacak.

    YanıtlaSil
  13. Buraya ne yazsam anlamsız kalacaktı. Ama çok etkilendiğimi söylemek istedim.

    YanıtlaSil
  14. Yorum yanıtla özelliğine alışamadım ve bu konuda tek tek cevap vermek istemyorum bulamıyorum söyleyecek bişey, çok teşekkür ederim içten yorumlarınıza. :)

    YanıtlaSil
  15. Ne çok ortak yönümüz varmış seninle..
    Ben bunları anlatamazdım herhalde o gücü bulamıyorum kendimde.

    YanıtlaSil
  16. Pembe kereste anlatmak iyi gelir belki de kuzum,yazsana sen de.

    YanıtlaSil
  17. Eminim ki baban seninle gurur duyuyordur.'Babana layık olmaya çalışmak'.sanırım çok doğru bir cümle.Şuan elimde olsa bu içten yazını hayamda yer alan insanlara okutmak isterdim.İnsanlar çokça şeyin kıymetini bilmiyor maalesef....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın malesef öyle, umarım gurur duyuyordur:(

      Sil
  18. Bugün babalar günü, tüm babanla ilgili yazılarını okudum. Bende bugün bir dönüm noktasındayım, bu zamana kadar en nefret ettiğim ve en taptığım insan olan babamı, hayatımdan çıkarıyorum...
    Evime geldim, eşyalarımı topluyorum ve aynı evde yaşarken evlerimizi hayatlarımızı ayırıyoruz bugün.
    Şu an içeride ve babalar gününü bile kutlamadım, o kadar kırgınım, o kadar üzgünüm ki ona karşı. Her topladığım eşya canımı yakıyor, bugün insanlar babasına sarılırken...
    Beni evlatlıktan da red etti:) Benim de babam bugün, babalar gününde ölüyor ve yazın canımı bir kere daha yaktı. Bir kere daha kalbimi sızlattı...
    En azından iyi hatırlayacağın bir baban varmış demekten başka bir tesellim yok sana...
    Üzgünüm, tüm babasını kaybedenler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alice bak kendini tanımlarken ne demişsin:İzmir-Renkler-İstanbul-Babam-Reklamcılık-

      Babanı kendinden ayıramazsın o da seni,,reddetmekle ne o baban olmaktan ne sen evlat olmaktan çıkarsın. Sorun neyse sen kendini haklı görüyosundur o senin iyiliğini düşünüyodur bundan dolayı bu acı bu tepki çok fazla yapma bunu evden gidip araya yıkılmaz bi duvar örme,birkaç gün uzaklaş ama babaevin gene senin asıl yuvan olarak kalsın bırak ta ona yarın bişey olsa üzüntüden kahrolursun:(

      Sil
  19. Çok duygulandim cidden! Rabbim Nur icinde yatırsın!

    YanıtlaSil
  20. "Hani herkesin bir hassas karnı vardır derler ya ya da bam teli.."

    yapma..

    okumadim okumicamda

    YanıtlaSil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...