14 Nisan 2012 Cumartesi

Konuk yazar ipekböceği~


İnternet günlüğü, yani blog yazmak internetin evlerimize girmesiyle hayatımızda yer bulmuş bir alışkanlık bazılarımız için. Benim gibi sürekli okuyan, sevdiği yazıları,öyküleri, şiirleri gözünün önünde tutmak isteyenler ya da günlük hayatını yazma ihtiyacı duyanlar, hobileri, el becerileri, ilgi duyduğu şeyleri, hayata dair görüşlerini özetle tercihi her yönde herşeyi paylaşabileceğimiz alanlar sunulmasıyla bunu ücretli ya da ücretsiz halde gerçekleştirme şansı buldu pek çok insan......
Başarılı olanlar, olamayanlar, keşke yazmasa dedirtenler olmakla birlikte bir süre moda diye başlayıp hevesini alıp bırakanlar ya da herhangi bir sebeple blogunu bırakanlar çok olmuştur. Deşifre olmuş olmak, sesini duyurmak istediği insanla ayrılan yollar gibi..herkesin yazmak için ve yazmayı bırakmak için kendi adına geçerli bir sebebi vardır..
Benim keşfetmem aşama aşama oldu diyebilirim, uzun süredir yazanların çoğu geçmiştir bu aşamaları sanıyorum.Okulda kompozisyonlarınız elden ele dolaşır,edebiyat dersini çok seversiniz ve küçüklüğünüzden beri bişeyler yazdığınız defterlerinizle doludur kitaplığınız:) ve bunu zamanla sanal ortama taşırsınız.
Mesela önce msn adreslerimize bağlı space denen alanlar verildi ve birkaç msn adresi alıp mesela birinde sevdiğimiz şiirleri, öyküleri ve şarkıları tuttuk, diğerinde özel fotoğraflarımızı hayatımıza ait anılarımızı yazdık.Bizim kilitli pembe günlüklerimiz dijital ortama taşınmış oldu böylece bir nevi.
Tabii kilitli olup olmaması bizim elimizdeydi, sadece bize veya arkadaşlarımıza ya da herkese açık yapabildik bunları. Sonra bir dönem deli gibi moda olan msn hackleme ve patlatma olaylarından ve bazı düzensizliklerinden ötürü space larımızı bırakıp ücretsiz blog servislerine taşındık :)
İlk benim bildiğim ve kullanmaya başladığım blogcuydu ve işin içinden çıkılmaz kullanımı zor halleri herkesi bloggera yönlendirdi zamanla. Önce blogger yalnızca ingilizceydi ve bu da yoğunluğun az olmasına sebebiyet veriyordu aslında en güzel zamanlarımızdı mı demeliyim acaba diye düşündüm şu an:)
Sonra türkçeleşip bir de gmail desteğiyle güçlenince deyim yerindeyse sırtını sağlama aldı ve daha da popüler oldu,e sürekli kendini geliştirmesiyle büyük aşama kaydetti diyebilirim rahatlıkla. Sonuç olarak benim açıp kapadığım bloglarla birlikte yazma maceram 8-9 yılı bulmuştur.
Her aşamasında kullandığım için blogspot u birkaç örnek verebilirim meselaa; şablonlar hazır az miktarda tema veya html kodunda olabiliyordu sadece ve o zaman direk html den girmeniz gerekiyordu mesela sidebara konacak resim,izlediğiniz bloglar, blograzzi vb eklentileri yerleştirebilmek için.
Ve her tema değişiminizde bunları yedeklemeniz ve yeniden eklemeniz gerekirdi.
Resimler ototmatik küçülmezdi mesela çok büyük eklerseniz şablon kayar giderdi vs.Zamanla bunlara tek tek çözümler eklendi.En güzeli kişiselleştirebilmeniz için harika bir şablon tasarım bölümü var hiç bu işlerden anlamayan biri bile font rengi,büyüklüğü vs dahil dilediği gibi kendine özel bir hale getirebiliyor blogunu.
Bir blogun kişiye özel olması ilk girişte çok önemlidir. Tasarımı ve düzenine özen gösterilmeyen bir blogu okumak istemezsiniz muhtemelen,okuyup anlamaktaki güçlükleri bir yana ziyaretçisine de önem vermiyor izlenimi bırakır özellikle kaçırtacak durumlar mevzubahisse.

Ahkam kesmek kimsenin harcı değil bu işin bir okulu yok olamaz da çünkü doğaçlama bişeydir yazmak,profesyonel olanlar zaten blogger sınıfına girmez bana göre ve bir bloga ihtiyaçları olmaz genelde.
Olsa da ücretli web alanları tercih eder hem reklamlarını yapar hem kısaca daha büyük kitleye hitap edebilirler, ama bloggerlar arası sıcaklık ve örülen ağ sebebiyle önce blog açıp sonra siteye çevirenler de oldukça fazladır.
Herkesin birbirine köstek değil destek olmasını, en azından bu kişiye özel alanlarda saygı duymasını savunurum her daim.

Diğer yandan blogunuzu kişiye özel yapmaya ve bişeyleri değiştirmeye çalıştığınız zaman mevcut uygulamalar yeterli olmayabilir. Bu durumda çoğumuz google a başvurur bu amaçla açılmış blog ve forumları ziyaret ederiz.
Hiçbir karşılık beklemeden her türlü sorunuza cevap veren, ihtiyacınız olduğunda yardımını esirgemeyen hatta sadece aradığınız detayları içeren bloglar var. Bir nevi başucu kitabımız olurlar blogger dünyasında.
Ve bir sorununuz olduğunda karşılaştığınız bu blogların bir kısmı orda yazanları yapsanız da eğer sizde sonuç vermemişse, yorum yazarsınız ama hiçbir sorunuza cevap vermez:(
Ama bazıları içtenlikle ,mümkün olduğunca bekletmeden sorunlarınıza çözüm bulmanıza kafa yorar ,yardımını esirgemez işte böyle güzel bir blog, eski ve yeni bloggerlar 1-2 ve diğer yazılarımı da görüp bana anlattığım konularda yazdığım yazıları derlememi veya yeniden yazmamı , "konuk yazar" uygulamasına katmamı teklif etti.
http://www.bloggermodifiye.com
, zaman zaman mutlaka yolum düşerdi,başucu kaynağı dediğim değerli bir site, mutlaka ziyaret etmelisiniz:) Blogunuzla ilgili pek çok soruya cevap bulabilirsiniz. Çok teşekkür ediyorum yeniden:)

Buraya kadar olan kısma yorum alabilirim:))
Ama elbette bölümler halinde devamı var
DEVAMI MI?
Bakın burda ve burda :))

22 yorum:

  1. Okumuştum ki ben o yazıları :D
    Çok güzel yazmışsın ellerine sağlık :D Senin ikinci bölümün başında attığın o çığlığı ben de atıyorum, siteleri yan sekmede açamıyorum çünkü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehehe yaşa, bir de hala kelime doğrulama çıkıyo :(

      Sil
  2. tatlım uc yazıyıda okudum:))
    hepsıne katılıorum cok guzel ve doğru yazmıssın.
    Yalnız benım nıckım bırıcıt olduğu ıcın fılm şeysini alındım ustume:)) saka saka alınmadımda doğru demıssın cok fena taklıt ve cakma seyler dolu bı pucca mesela coğunluk onun taklıtınde benım gorduğum kadarıyla ben sevıyorum kendısını o ayrı konu taklıt edılmesı sadece aslını yasatır:) engın bılgı ve tecrubelerını herzaman paylasmanı dılıyorum sayın konuk yazar:)optum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biricitim bu yazılar zaten burada yayınlanan 2-3 yazının birleşimi yani o zaman sen yoktun, zaten sana da neden kullanıyosun kullanma dedim netim yani:D ayrıca bunu alınması gereken çoook kişi var. Pucca bi deneme yaptı tuttu taklit edenler ise yolda kaldı şans işi biraz da^^

      Sil
    2. yolda kalmayada devam ederler ınsallah:))
      canım mımledım senı:)

      Sil
    3. puccanın tutmasının sebebi bence niki veya yazdığı edebi eserleri değil ... kan emici vampir gibi yurdum insanın rontgen kültüründen besleniyor :)

      doğamızda var meraklı insanlarız biz, helede kız cağız taaaa! yatak odasına kadar çağırıyorsa rikimiydi cikimiydi neyse o şeysiyle yaşadığı maceraları anlatıyorsa okumazmıyız o blogu :) baş tacımız bile yaparız(kaç tane yazısını okudun diye sormayın daha bitirebildiğim bir yazısı yok:)

      tabi yorumlara denetlemede yok orada özgür kızın ülkesi orası ve adsıza da izin var ben şimdi senin buraya yorum yazacam diye on sefer değiştirdim yorumu acaba rütükten geçermi :) ipekBöceği bunu okursa benim blogtan atarmı diye saatlerdir tırmalayıp duruyorum :)

      Sil
    4. Tayfun bundan güzel iltifat almadım desem yeri,teşekkür ederim özeninden dolayı:) şaka bi yana elbette senin ihtiyacın yok.Uslubun tarzın çok belli kendi blogunda verdiğin cevaplardan da.
      Ama belli ki ipek usturupsuz bir yoruma,küfüre ya da yorum yazanların birbirne bu tarz hitaplarına izin vermez dimi bu çok net. İşte pucca da bunun olmaması onu şöhret yapan. Başka bişey demesem de anladın en demek istediğimi:D

      Sil
  3. bende neden başlık "konuk yazar ipekböceği" diyordum sonunda anladım^^

    seninle evrimimiz aynıymış. tek farkımız ben blogcu kullanmadım (zaten mazim 6 ay) vs.

    ancak buraya geldiğimden beri desteğini hep hissettim. birebir bana ya da genel olarak tüm acemilere. o bloga konuk olarak yakışmışsın kesinlikle! tavsiyelerini hep ciddiye alıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nini canımsın,çok teşekkür ederim:*

      Sil
  4. 9 sene mi o zaman blog var mıydı yav?sen cidden aşmışsın böcüğüm:)biz msn mail takılırken sen blog yazarıymışsın usta diyeyim bari sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Space larla falan 9 milena evet ilk blogcuydu işte :D yok canım ne ustası uzun süre hep ara verdim sildim bloglarımı sıkılınca artık yazmam diye :D

      Sil
  5. Zaten yeni blogerken desteğini ve duyarlılığını hep gördüm ben çok yeniyim bu konuda..
    aydınlatıcı bir yazı olmuş..:))

    ...ve ve seni blogcan olarak tanıdığıma çok memnunum..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Crazywoman ben de seni tanıdığım için çok mutluyum, bu blogu açtığımda sen zaten yazıyodun çoktan atmıştın acemiliğini haksızlık etme:)

      Sil
  6. Başarılarının devamını diliyorum bi'tanem :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elmyra çoğu şey sayende, bu bloga tutunup vazgeçmemem bile:*

      Sil
  7. ne çok deneyimin varmış senin.
    ne kadar da eski blogçuymuşsun.
    sölediklerinin hiçbirini bilmiyorum.
    :)
    güzel bi tarih yazısı olmuş.
    üstelik de faydalı.
    :)

    YanıtlaSil
  8. sahiden yıllardır 9 yıldır blogçu musun.
    yani peki, o zaman başlayıp halen aktif devam eden blogçular var mı bizim çevrede :)
    gezdiğim bloglarda, en fazla 6 yıla dek gördüm.
    ama şu var bi de, 3-5 yıldır blog tutuyolar ama okur sayıları çok düşük. neden ki.
    kendi kendilerine mi yazmışlar hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deep sahiden ne demek ödül mü vericekler ki yalan söyliyimm:S
      Benim izlediğim çok sevdiklerim kapattı,blogcudakiler özellikle doğru düzgün taşınma yazısı yazmadan blogger a geçti ya da kapadı gitti.Severek izlediğim en eskilerden biri siminya.
      3-5 veya fazla zaman yazsalar da izleyici sayısı düşük olma sebebininin biri izleyici aparatı yoktu eskiden.
      2.sebepse uzun uzun yazmaya ara vermek. 3.sebepse onların iletişim kurmaması diğer blog yazanlarla. Se ziyaret etmez tek kelimeni esirgersen zamanla onlar da sana yazmaz,izlemez de. Alışveriş değil ama gönül yansıma görmek istiyor hani..:)

      Sil
  9. ipekböceğim! seni okurken öğreniyorum, dikkate almam gereken şeyler olduğunu görüyorum. ben çok çok çok yeniyim galiba buralarda :))

    nice seneler daha buralarda olucağını biliyorum.^^

    YanıtlaSil
  10. Kuulumsu, eğleniyoruz birlikte ve destek oluyoruz sadece,en güzeli de bu, seviyorum ki çok seni^^

    YanıtlaSil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...