19 Ağustos 2018 Pazar

Karadutum, Çatal karam...

Bu benim için özel ve çok sevdiğim bir şiir, ama öyküyü ilk defa okudum ve büyük hayal kırıklığı yaratan  diğer şairler mezarlığına bir isim daha ekledim kendi kalbimde, yorum yapacak değilim hayat, olmaz ben yapmam dediğimiz ne varsa sınar ve bazen de yaşatır bilirim ama, irade denen, başkasının hayatını kendinden önce düşünmek denen de bişey var, ya da kendi hayatını seçmek hakkı herkesin ama bir yol ayrımı vardır ki biri bitmeden diğerine sapamazsın! Saptığın yol çıkmaza girince eskisine de dönemezsin, ama buna izin verene de zerre saygı duymadığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Herşeyden ötedir onur bir kadın için. Evlada bırakılacak en büyük mirasta budur.
Neyse kelime zayi etmek istemiyorum şu anda..Şiir hala çok güzel, hepsi bu. 
Yasak aşklardan çıkmış zaten tüm güzel dizeler anlaşılan ne acı ki.
....
1949’da bir gün İstanbul Büyük Kulüp’teki bir toplantıda, davetliler Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan bir şiir okumasını istediler. Eyüboğlu ayağa kalktı ve Karadut’u okumaya başladı:
“Karadutum, çatal karam, çingenem
Daha nem olacaktın bir tanem
Gülen ayvam, ağlayan narımsın
Kadınım, kısrağım, karımsın”…
Bedri Rahmi, şiiri okurken aniden gözlerinden yaşlar süzüldü.
Salondaki herkes niye ağladığını anlamıştı; tabii herkesten çok, hemen yanı başındaki karısı Eren Eyüboğlu. Çünkü şiirde “kadınım, kısrağım, karımsın” dediği kadın, karısı değildi.
Bu şiiri 3 yıl önce, bir başka kadın için yazmıştı: Mari Gerekmezyan…
“Kara saplı bıçak gibi”
Mari, Bedri Rahmi’nin asistanlık yaptığı Güzel Sanatlar Akademisi’nin heykel bölümüne misafir öğrenci olarak gelmişti. O dönem askerliğini yapmakta olan şair – ressamın sinesine, “kara saplı bir bıçak gibi” saplanmıştı. Mari, Bedri Rahmi’nin bir büstünü yapmıştı. Bedri Rahmi bu büstü, Mari’nin çeşit çeşit portresiyle ve ona yazılmış şiirlerle yanıtlamıştı. Artık aşklarından bütün İstanbul haberdardı. Bedri Rahmi, sanatında tam bir patlama yaşıyor, Eren Eyüboğlu ise sabırla eşinin kendisine dönmesini bekliyordu.(!?)
“Karadut”, 1946’da menenjit tüberküloz kaptı. İyileşebilmesi için antibiyotik lazımdı. Savaş yeni bitmişti ve ilaç ateş pahasıydı. Bedri Rahmi, genç sevgilisine ilaç alabilmek için tablolarını elden çıkarmaya başladı. Ancak bu çabalar da sonuç vermedi ve o yıl İstanbul Alman Hastanesi’nden Mari Gerekmezyan’ın ölüm haberi geldi. Bedri Rahmi yıkılmıştı. Sevgilisini sonsuzluğa uğurladıktan sonra keder içinde eve döndüğünde kendisini teselli eden, yine eşi Eren olacaktı. 
O dönem içkiye başladı ünlü şair…
Aşağıdaki şiir, o dönemin ürünüdür:
“Türküler bitti
Halaylar durdu
Horonlar durdu
Hüzün geldi baş köşeye kuruldu
Yoruldu yüreğim, yoruldu.....”
Eren Eyüboğlu, eşinin bu zor dönemi atlatmasına yardımcı oldu.Onu yeniden sanatıyla buluşturmak için çabaladı. Başardığını sanıyordu. Ta ki Büyük Kulüp’teki o geceye kadar…
“Karadut”u okurken, Bedri Rahmi’nin yanaklarından süzülen gözyaşları, sevda yarasının hâlâ kapanmadığının kanıtıydı. Bunun üzerine Eren, bir süre Paris’te yaşamaya karar verdi. 
Oradan eşine yazdığı bir mektupta “o gece”yi hatırlattı:
4 Ocak 1950 – PARiS
Canuşkam,
Kulüpte bir gece, şiir okumuştun, hani! Hatırladın mı? Gözlerinden, birden yaşlar döküldüğünü görünce içimin karardığını hissetmiştim. Sesin, nasıl titremişti.
Hey! Bütün bunları hatırlıyor musun? Sanki böğrüme, kızgın bir ütü yapmışmış gibi olmuştum. O gece… Senin seneler sonra bile olsa yanıp tutuştuğunu anlamıştım! Bedri’nin ruhuna, insan üstü bir gücün acıyıp, ona güç vermesi için dua etmiştim. Ruhunun çektiği acıları Allah dindirsin. Allah sana resim yapma sevinci versin ve bizim yanımızda yaşamaktan, mutluluk duyabilmeni sağlasın.
Eren.”
Buna katlandımsa, bu dualar işe yaradı.
Bedri Rahmi, 11 yaşındaki oğluyla eşine döndü. 
1974’teki ölümüne kadar geçen çeyrek asrı, aynı evde çalışıp üreterek, diz dize birlikte tükettiler. Öldüğü gün, eşi Eren cenazeden dönüşte, 35 yaşına gelmiş oğlunu karşısına oturttu.
“Babanı uğurladık” dedi, “Ama şunu bilmeni istiyorum ki, ona çok kırıldım. Yaşadığı ilişkiyi unutmadım. Hiçbir kadın aşağılanmayı kabul etmez. Buna katlandımsa, bil ki, sadece senin hayatın kararmasın diyedir.” (?) bahaneye gel. neyse.
Karadutum, çatal karam, çingenem

Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Ağaç isem dalımsın salkım saçak
Petek isem balımsın ağulum
Günahımsın, vebalimsin.
Dili mercan, dizi mercan, dişi mercan
Yoluna bir can koyduğum
Gökte ararken yerde bulduğum
Karadutum, çatal karam, çingenem
Daha nem olacaktın bir tanem
Gülen ayvam, ağlayan narımsın
Kadınım, kısrağım, karımsın.
Sigara paketlerine resmini çizdiğim
Körpe fidanlara adını yazdığım
Karam, karam
Kaşı karam, gözü karam, bahtı karam
Sıla kokar, arzu tüter
Ilgıt ılgıt buram buram.
Ben beyzade, kişizade,
Her türlü dertten topyekün azade
Hani şu ekmeği elden suyu gölden.
Durup dururken yorulan
Kibrit çöpü gibi kırılan
Yalnız sanat çıkmazlarında başını kaşıyan
Artık otlar göstermelik atlar gibi bedava yaşayan
Sen benim mihnet içinde yanmış kavrulmuşum
Netmiş, neylemiş, nolmuşum
Cömert ırmaklar gibi gürül gürül
Bahtın karışmış bahtıma çok şükür.
Yunmuş, yıkanmış adam olmuşum
Karam, karam
Kaşı karam, gözü karam, bahtı karam
Sensiz bana canım dünya haram olsun.

6 yorum:

  1. ben bu hikayeyi daha önce hiç duymamıştım! şaşkınlıkla okudum. ne güzel bir yazıydı, bugün yeni bir şey daha öğrendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke duymasaydım dedirtti bana malesef, bazen bilmek mi iyi hiç bilmemek mi düşündüğümüz ne çok oluyor değil mi? Teşekkür ederim^^

      Sil
  2. off ya ne hikayeydi.. gözlerim yaşardı.. çok zor.
    aşk çok tuhaf bir şey.. bazen sana cenneti yaşatıyor.. bazen de işte böyle seninle birlikte sevdiğin pek çok insanı da cehenneme sürüklüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl aşk şairin değil eşinin yaşadığı ve asıl yarakayıcı olan da bu, tıpkı Piraye'nin öyküsü gibi:( Bundandır süslü sözlere kanmayışı artık insanların.

      Sil
    2. kadın gözüyle şair e karşı kızgınlığınız var gibi görünüyor. :)
      toplumca uygun olmayan durumlarda, zamanlarda pat diye aşık bulabiliyorsunuz kendinizi. bence şair in yaşadığı da aşk. doğal ve masum hem de.. yaşadığı duyguyu, gizli kapaklı tutma yerine ilan ediyor. dürüstçe. sahtecilik, ikiyüzlülük yok burda.

      Sil
    3. İnsani bir gözle var :)
      Ben böyle düşünmüyorum malesef ama görüşürünüze saygım var, sevgiler.

      Sil

YORUM ONAYI AÇIKTIR.
Yani; saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacak ve cevaplanacaktır, özel cevap için mail bırakabilirsiniz,
teşekkür ediyorum şimdiden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...